2. Η Μάγισσα (2.version1)

Η Μάγισσα

 

Αγαπημένε μου Σάσα, 

 

Βιάζεται η πένα μου και δεν προλαβαίνω να αφουγκραστώ τη σκέψη μου, να κάτσω λίγο μονάχος μου στη σιωπή και να πάψει επιτέλους να παίζει αυτή η μουσική αυτό το λυπητερό βαλς τριών τετάρτων, αυτό με το κρυφό τρίτο βήμα ίσα που να σου προκαλεί για ανεξήγητο λόγο βαθιά θλίψη. Τρέμουν τα χέρια μου από το κρύο, και δεν έχω πολλά ακόμη κεριά ώστε να προλάβω να σου γράψω αυτές τις σκέψεις που με κυριεύουν τα βράδια και μου τρώνε τον ανήσυχο ύπνο μου.

 

Γελαστέ μου Σάσα, ηλικιωμένε μου χαμογελαστέ Βούδα με το γυαλιστερό κεφάλι σου να αντανακλά σαν ασπίδα τις ακτίνες του ηλίου – βράζοντας τον εγκέφαλο σου και βάζωντας σου από τον κόρφο σου, μέχρι βαθιά στο στομάχι σου, φωτιά… Βρίσκω παρηγοριά στο να σου γράφω τα βράδια λίγο πριν ξεκινήσουν οι σκέψεις μου να γίνονται όνειρα και τα όνειρα μου εφιάλτες. Είσαι για μένα η τελευταία μου διαθήκη και επιθυμία – ο μονδικός, τελευταίος, αφοσιωμένος ευεργέτης μου που θα λάβει το μέγα έργο μου.

 

Εγώ, ο φτωχός βοηθός του τυπογραφείου Αστακάκης και ΣΙΑ, έγραψα, με όλη την αυθάδεια της νιότης που διατρέχει, την πιο θλιβερή ιστορία έρωτα και αγάπης, που έχει γραφτεί ποτέ την ιστορία.

 

Σε σκέφτομαι τώρα να με διαβάζεις και να χαμογελάς με αυτό το δικό σου μειδίαμα, και έτσι με αυτή τη παρήγορη σκέψη δανείζομαι λίγη από την φωτιά σου, και έτσι φωτίζομαι και εγώ από την λάμψη σου και παίρνω θάρρος να συνεχίσω.

 

Δεν είναι μια καινούργια ιστορία Σάσα, ούτε είναι αυτή που θα αλλάξει πότε την ιστορία, τα σχολεία, μήτε τα κοινωνικά δεδομένα. Δεν θα υπάρχει άγαλμα μου στο Κέντρο της Αθήνας, ούτε δίπλα στο λιμάνι στα Χανιά.  Και αυτό γιατί μόλις διαβάσεις αυτά τα γράμματα, πιστέ μου φίλε και ευεργέτη, θα πάρεις αυτήν την τζούφια και μάταιη παιδική προσπάθεια και θα την κάψεις σε μια φωτιά. Και θα το κάνεις αγαπημένε μου Σάσα, θα το κάνεις λόγου εμένα – θα τα κάψεις ένα ένα τα χαρτιά και τα γράμμα, κάποιες στιγμές με μίσος, άλλες από θλίψη. Τις λοιπές θα τις κάψεις άθελα σου γιατί ο έρωτας έχει ποτίσει τόσο τις σελίδες του που με την ανάσα σου και μόνο θα πάρουν φωτιά.

 

Τα λεφτά που μου δώρισες τα έφαγα σε ταξίδια, βιβλία, και ναρκωτικά, σε φθηνή μπύρα και καλό κρασί, σε ανθρώπους και στιγμές, ψάχνοντας να βρω ποία ήταν η γυναίκα που μου είχε περιγράψει η Μάγισσα.

 

Ναι, αγαπημένε μου Σάσα, μια Μάγισσα. Μια πανέμορφη φιγούρα από παλίο παραμύθη ξεχασμένο, ελαφρώς κουρασμένη, μισή εδώ μαζί μας στη γη και η άλλη μισή να πλανάται στην αντίπερα όχθη.

 

Ξέρω πως ξαφνιάζεσαι. Πως γίνεται να στο λεώ αυτό εγώ; Εγώ που σου έχω πει τόσες και τόσες ιστορίες, για τις ξένες Ευρωπαίες κοπέλες που έρχονται να μας επισκευθούν και να χαρούν το χρύσο αυτό το φως που το έχουν δοξάσει τόσοι πιο άξιοι από μένα συγγραφείς και ποιητές. Αυτό το φως που μεταλλάσσει όλα τα άσκημα και εύθραυστα σε περήφανα και ωραία.

 

Αυτό το φως που έπαιζε στα μαλλιά της το καλοκαίρι.

 

Βιάζομαι. Βιάζομαι αγαπητέ. Πρέπει να πάμε πίσω, πολύ πιο πίσω…

 

Μικρός φοβόμουν πολύ τη θάλασσα. Με τρόμαζε το βάθος της και ο τρόπος που εξαφανίζονταν όταν εγώ την είχα την περισσότερη ανάγκη. Μου πήρε τριάντα τρία χρόνια για να καταλάβω ότι η θάλασσα δεν ήταν αυτή μου με παρατούσε, που με απογοήτευε – αυτή ήταν η ακτή.

 

Πάνω σε μια ακτή λοιπόν, στα δεκατρία και μισό μου χρόνια άλλαξε η μετέπειτα πορεία της μοίρας μου όταν η Θεία μου, η Μάγισσα, μου έριξε τα χαρτιά. Έλα, μου είχε πει τρυφερά με μια φωνή κουρασμένης νεράιδας, έλα να παίξουμε ένα παιχνίδι.

 

— Τι παιχνίδι θα παίξουμε Θεία;

— Ίσως θα δούμε αυτά που έχουν ήδη γίνει, ή αυτά που μπορεί να γίνονται τώρα.

 

Ανακάτευε την τράπουλα ασταμάτητα με έναν ρυθμό που στο μέλλον θα γινόταν η μουσική που θα με έφτανε στα όρια της λογικής μου, να πεθαίνω από το κρύο σε ένα μικρό ημιυπόγειο διαμέρισμα στο Κέντρο της Αθήνας και να γράφω τρεμάμενος το έργο μου μπας και πεταχτεί έξω από το στήθος μου η καρδιά μου, σταματήσει να χτυπάει, και επιτέλους έτσι λυτρωθώ.

 

— Πιο σημαντικά από όλα, ψιθύρισε η Θεία μου η Μάγισσα, ίσως δούμε αυτά που ίσως γίνουν στο μέλλον.

 

Με πήρε από το χέρι και ακούμπησε την τράπουλα επάνω στη παλάμη μου.

 

Στα χέρια μας, αν και δεν το ξέραμε τότες, θα ήταν η ιστορία μου από την φωτεινή αρχή του μέχρι και το σκοτεινό του τέλος.

 

— Πες μου Θεία, τι θα γίνει.

 

Ένα ένα έπεφταν τα φύλλα, ένα ένα τα κομμάτια της ψυχής μου, τα μαύρα, τα καρό, οι Βαλέδες και η Ντάμα – αυτή η μία και μοναδική ξανά και ξανά και ξανά.

 

— Δεν μπορεί, να μουρμουρίζει η Θεία, να τα μαζεύει θυμωμένα, να τα πετάει ξανά και ξανά και ξανά να μουρμουρίζει και να παραμιλάει.

 

— Δεν είναι δυνατόν. Δεν είναι δυνατόν.

— Θεία! της είπα φωναχτά πιάνοντας την από τον καρπό.

 

Έτρεμε, τα μάτια της ήταν αγριεμένα και θλιμμένα συγχρόνως. Το μαντήλι που φορούσε στα μαλλιά της ήταν λευκό – ο άντρας της ζούσε ακόμη τότες. Με άρπαξε και με έφερε κοντά στο στήθος της και με πήρε σφιχτά, σαν να είχαμε να βρεθούμε χρόνια.

 

— Θεία; Με πνίγεις – Θεία…

 

Με άφησε αμέσως και άρχισε να μου χαιδεύει τα μαλλιά, τα φρύδια. Με λάτρευε σαν παιδί της. Το λέγανε στο χωριό μας πως άπαξ σα βρέφος βύζαινες από μια γυναίκα δενόσασταν με τρόπο πιο δυνατό απ’ τον Θεό. Με αυτή την τρυφερότητα της μάνας ένιωθα τα χάδια της επάνω στο πρόσωπο μου εκείνη την ημέρα δίπλα στην ακτή. Για πολύ ώρα μείναμε αμίλητοι οι δυο μας και βλέπαμε τον ήλιο να δύει πάνω απ’ το Αιγαίο.

 

Τα φύλλα της τράπουλας είχαν σκορπιστεί απ’ τον αέρα, η Θεία μου ωστόσο δεν έδινε καμία σημασία – με κοιτούσε προβληματισμένα

 

— Είσαι το πιο έξυπνο ανίψι μου Λουκά. Σε αγαπώ σαν παιδί μου. Θέλω να σου πω κάποια πράγματα…αλλά μονάχα αν εσύ αποφασίσεις να τα ακούσεις. Η μάνα σου θα με έσφαζε σαν αρνί αν ήξερε τι συζητάμε εδώ οι δυο μας. Το καταλαβαίνεις αυτό, σωστά γιέ μου; Δεν θα μπορέσεις να μιλήσεις ποτές σου για αυτά.

 

Με κοίταξε στα μάτια, κρατούσε το πηγούνι μου στο χέρι της.

 

— Είμαι έτοιμος, είπα ο γελοίος.

 

Με ζύγιζε με τα μάτια της. Όπως έπεφτε έτσι ο ήλιος ήταν σαν να είχαν γίνει τα μάτια τις δυο μικρές χρυσές σφαίρες. Η Θεία μου είχε πάρει τα μάτια του Παππού μου, και τα μάτια της πετούσαν σπίθες.

 

— Θα υπάρξει μια γυναίκα Λουκά, στη ζωή σου, και όταν έρθει αυτή η κοπέλα θα δοκιμασθείς. Κάθε φορά τα χαρτιά λένε μια άλλη ιστορία με παρόμοιο τέλος. Την κοπέλα αυτήν θα την ερωτευθείς, και θα νιώσεις κοντά της ελάχιστες στιγμές τρομέρα μεγάλης ευτυχίας. Μα στο τέλος, πάντα θα συμβαίνει ένα κακό – δυο τρένα που πάνε σε αντίθετη κατεύθυνση, μια αρρώστια, ένας πόλεμος, ένας αρραβώνας…κάτι. Και κάπου εκεί στο τέλος, γιε μου, λίγο πρίν την καταστροφή θα πρέπει να αποφασίσεις ποια είναι η απάντηση σου στην πιο σημαντική ερώτηση απ’ όλες τις ερωτήσεις του κόσμου…

 

— Και ποια είναι Θεία, είπα, ο λαιμός μου στεγνός και τα εφηβικά μου μάτια κόκκινα και δακρυσμένα, ποια είναι αυτή η ερώτηση;

 

— Θα πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στο να σε αγαπήσουν πολύ ή να αγαπήσεις πολύ. Και αυτή η ερώτηση, γιε μου, θα σε καταστρέψει.

  • είπαμε να διαβάσουμε διαδραστικό βιβλίο και πέσαμε σε μπαρούφες

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>